Skip Navigation
Post | maart 2021 | 2 min lezen

"De man wordt gemist"

Door Davey de Groot
vrijwilliger odensehuis

“Elke dag beginnen we met koffie drinken. Dan hebben we rustig de tijd om naar elkaars verhalen te luisteren “, vertelt Adriaan Bosker, vrijwilliger bij het Odensehuis. Dit is een ontmoetingsplek voor mensen met geheugenverlies of beginnende dementie op de Wageningse Berg. “Als ik om mij heen kijk, zie ik zowel mannen als vrouwen. Maar op sommige dagen is geen van de vrijwilligers, behalve ikzelf, man.” Daar moet verandering in komen, vindt Adriaan.


Bevlogen vertelt Adriaan waarom ook mannen dit soort vrijwilligerswerk goed past. Adriaan: “Het verrijkt juist jezelf, en daarmee help je een ander. Ik wist ook niet dat ik deze gave had. Je kunt je verstand uit zetten. Het gevoel staat vooraan. Wat wij doen, is het welzijn verbeteren. Denk aan wandelen, schilderen of een potje dammen. Als we bijvoorbeeld gaan wandelen in de stad, kom je er achter hoeveel de deelnemers te vertellen hebben. Ze weten nog zo ontzettend veel. Op andere dagen komt er een pianist langs en zingen we met z’n alle meezingers. De deelnemers kunnen vaak meer dan ze zelf denken. We kijken naar wat iemand kan. Samen, met de hele groep, maken we elkaar beter.”


‘De man leert ontzettend veel als hij uit zijn comfort-zone komt’



Adriaan werkt twee hele dagen per week in het Odensehuis. Hij is ooit begonnen als geschiedenisleraar. Daarna heeft hij het helpen van mensen nooit meer losgelaten. Bij vrijwilligersorganisaties kreeg hij vaak taken zoals de administratie of rapportages. Liever is hij bezig met de mensen echt te helpen. “Voor de mannen kan het fijn zijn als er ook mannelijke vrijwilligers zijn. Bijvoorbeeld als ze hun ei kwijt willen. In het Odensehuis hangt een hele open sfeer. Iedereen vertelt elkaar alles en helpt elkaar.”


Volgens Adriaan is het belangrijk dat mannen beseffen dat ze wat te bieden hebben in dit werk. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor het Odensehuis. Dat geldt voor alle organisaties op dit terrein. De welzijnssector kan een hoop mannen gebruiken. Het daagt je uit en laat je over jezelf nadenken. Sta jij open voor een uitdaging buiten de gebaande paden? Er is nog genoeg werk te verzetten!

Deel blogpost