Navigatie overslaan
Post | oktober 2024 | Verhalen | 2 min lezen

Huismeester voor vluchtelingen een bijzondere baan

Door Bram van den Ende
vrijwilliger vluchtelingen

Het klinkt vreemd, ‘huismeester voor vluchtelingen’, want vluchtelingen hebben doorgaans geen huis. Toch is er een kleine groep vluchtelingen, die woont in huizen onder beheer van de Stichting Vluchteling onder Dak (VOD). Arie Cuppen is vrijwilliger en werkt er als huismeester.


Hij vertelt hoe het gaat. Arie: “Vluchtelingen kloppen aan bij de VOD als zij dakloos zijn of dat dreigen te worden. Meestal zijn het mensen van wie het asielverzoek is afgewezen. De steun van de overheid houdt op en er dreigt een situatie te ontstaan dat mensen op straat komen te staan. Wij starten dan een procedure waarna onderdak wordt verleend.”


VOD beheert vier huizen waar vluchtelingen, alleenstaanden of gezinnen, kunnen verblijven.

Arie vertelt wat hem dan te doen staat:  “Als er een verzoek is, kijk ik naar de beschikbare ruimte: waar kan er iemand bij. Levert het bij elkaar plaatsen geen problemen op. Met anderen zorg ik voor de intake en leg de regels uit. Ik ben beschikbaar voor vragen en los problemen op bijvoorbeeld als er iets kapot is. Ze kunnen me altijd bellen. Ik houd ook in de gaten of de woning er netjes uit blijft zien.”

Arie is één van de vrijwilligers van VOD. VOD doet meer dan huisvesting. Er zijn vrijwilligers, buddy’s die de vluchtelingen op weg helpen als het gaat om onderwijs, zorg, taal en de invulling van hun dag. Mensen wonen vaak langere tijd, maanden of soms jaren, in Nederland. En er is juridische ondersteuning.  Ook sociale ondersteuning is belangrijk. Zo worden er maaltijden georganiseerd.


VOD staat niet alleen voor hun belangrijke maatschappelijke taak. Er is samenwerking met andere organisaties zoals de Voedselbank, Emmaus, Thuis en natuurlijk met instanties zoals de gemeente. Twee van de vier huizen worden gehuurd van de Woningstichting.


Arie is al een aantal jaren actief voor VOD. Arie: “Wat het werk zo leuk maakt is het improviseren en klaar staan voor een groep mensen die het bepaald niet gemakkelijk hebben. Als je voor hen iets kan betekenen geeft dat echt voldoening.”


Geïnteresseerd om ook vrijwilliger te worden? Neem dan contact op met het Vrijwilligers Centrum Wageningen www.vcwageningen.nl.

Deel blogpost

Powered by Deed‌mob Tools ·