Navigatie overslaan
Post | april 2023 | 2 min lezen

Joods verleden in beeld

In de toekomst meer verhalen vertellen. Dat is het doel van Jaap Meijer, bestuurslid bij Stichting Joods Erfgoed Wageningen. Samen met Elianne Rookmaker zijn zij momenteel de enige twee bestuursleden van de stichting. Jaap: "Op 4 mei houden we elk jaar de Open Joodse Huizendag. Dan vertellen we verhalen over woningen waar mensen met een Joodse achtergrond gewoond hebben, ondergedoken hebben gezeten of verzet heeft plaatsgevonden. Elk jaar lichten we een paar van die verhalen uit.”


Jaap vertelt waarom: "Ik vind het belangrijk om het verleden levend te houden. En door te geven. Het is dankbaar werk om de verhalen toegankelijk te maken voor een breder publiek." De stichting is ruim twintig jaar geleden opgericht en komt voort uit een toenmalige stichting voor het Joodse monument aan de Walstraat. In plaats van alleen maar te herdenken wil het bestuur het gedachtegoed deels op een nieuwe manier vertellen. Jaap: "We proberen als stichting te verjongen. Zowel qua bestuursleden, als manier van herdenken. Hoe we dat precies gaan doen staat nog niet vast. We staan open voor frisse ideeën.”


De stichting werkt onder andere samen met de Margrietschool. Elk jaar ‘adopteert' groep 8 het Joodse monument ‘De Levenspoort' op de Walstraat. Samen met de burgemeester en leden van Stichting Joods Erfgoed herdenken zij de Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. En op 4 mei leggen de leerlingen een steentje bij het monument om te herdenken, om zo letterlijk en figuurlijk hun steentje bij te dragen aan een toekomst in vrijheid.


"Als bestuurslid is het mooi meegenomen als je iets wilt onderzoeken. Hoeveel tijd je eraan besteed is helemaal aan jezelf. Maar het is fijn als je je tanden ook echt in de materie wilt zetten. Want als je hun naam niet meer noemt, dan zijn ze echt verdwenen van aardbodem, snap je?”, zegt Jaap. Een voorbeeld waren de gevelbanieren in de Hoogstraat in 2021. "Daar vertelden we het verhaal van lokale slachtoffers en verzetsmensen uit de oorlog. Dat is belangrijk om te vertellen, opdat wij niet vergeten”, sluit Jaap af.

Deel blogpost

Powered by Deed‌mob Tools ·