Soep als bindmiddel voor ontmoeting
De meeste mensen kennen Oma’s Soep van de supermarkt. Minder bekend is dat Oma’s Soep ook op een andere manier, vooral de oudere en vaak eenzame mensen bereikt. Soep als bindmiddel voor ontmoeting. Mente Bögemann en Lars van den Driest, beiden student aan de Wageningse Universiteit, vertellen hoe dat werkt.
Mente is soepbezorger. Elke week bezorgt hij op woensdag tussen 16.00 en 17.00 uur een bakje soep bij zijn soep-oma. Mente: “Als ik aanbel, zie ik hoe ze opfleurt. Ze zet thee en we maken een praatje. Ze informeert naar mijn studie en vertelt op haar beurt verhalen uit haar leven als reparateur van beeldbuizen. Heel bijzonder. Ondertussen serveert ze een schaaltje met chocoladekoekjes die beslist op moeten. Wat ik laat liggen, krijg ik na mijn bezoekje mee naar huis.”
De soep wordt met veel liefde zelf gemaakt. Daarover vertelt Lars: “Wekelijks wordt er soep bereid op verschillende locaties, bijvoorbeeld de Nudehof of het Odensehuis. Ouderen en studenten snijden de groenten en maken heerlijke soep. Daarna eten zij gezamenlijk de soep. Een heel gezellig gebeuren waar oud en jong naar uitkijkt.”
Oma’s Soep is een landelijke organisatie en ondertussen ook al aardig ingeburgerd in Wageningen. Het initiatief kwam eind 2021 naar Wageningen. Er zijn nu ongeveer 60 oma’s en opa’s die meedoen. Dat kan omdat Oma’s Soep wordt verkocht in een aantal supermarkten. De winst gaat naar de plaatselijke initiatieven. Lokale supermarkten steunen hen met het aanbieden van groenten.
Mente vertelt over zijn motief om mee te doen: “Ik vind het leuk om buiten de studie iets maatschappelijks te doen. En het is een dankbare taak. Het kost mij één of twee uurtjes per week. Soms gaat mijn vriendin mee. Anderen in het huis waar ik woon zijn ook beschikbaar als soepbezorger. Dus er is geen probleem als ik een keer niet kan. Bovendien teken je in op de woensdagen dat je kunt. Het is heel flexibel.”