Navigatie overslaan
Post | oktober 2024 | Verhalen | 2 min lezen

Nabijheid in de laatste levensfase VPTZ-vrijwilligers bieden waardevolle steun

Door Bram van den Ende
vrijwilliger vptz zorg

Stel, je hebt niet lang meer te leven en hebt de wens om thuis te sterven. Dan volgt een intensief traject en kan de druk voor geliefde en andere relaties flink oplopen. Daarom is het goed te weten dat er ondersteuning in praktisch alle gemeenten in Nederland mogelijk is. Er is een landelijke koepel onder de naam VPTZ. Dat staat voor Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg. Deze week is het de landelijke week van de palliatieve zorg.

 

Petra Sips is vrijwilliger in het VPTZ-team van Wageningen, Ede en Renkum. Petra vertelt over haar werk: “Ik kom bij de mensen thuis ter ondersteuning. Mijn aandacht en aanwezigheid zijn het belangrijkste. Onze steun is een aanvulling op de professionele hulpverlening. Ik hoef geen beslissingen te nemen en heb geen vooraf afgesproken taak. Ik doe waarvan ik denk dat het rust brengt. Het is heel wat als mensen je in die situatie toelaten terwijl emoties een belangrijke rol spelen. Het gaat om respect tonen en dingen doen die bijdragen aan een goede sfeer. Dan kan zijn: een gesprek voeren, koffie zetten, de partner de tijd geven even alleen te zijn of ergens naar toe te gaan.”

 

Hoe spreek je je aanwezigheid af en hoe bewaak je de eigen grenzen? Petra: “Voor een deel spreek je dat af met de mensen, die je ondersteunt. En verder is vooraf bekend wat mijn mogelijkheden zijn, op welke dagen ik beschikbaar ben bijvoorbeeld. Uiteindelijk is het de coördinator die de koppeling maakt op basis van deze informatie en die van de hulpvrager.”

 

Wat wil je verder nog kwijt? Petra: “Wat we meekrijgen als vrijwilliger is het cursusaanbod van de landelijke koepel. Verder zijn enkele keren per jaar collectieve bijeenkomsten met alle vrijwilligers, die heel nuttig en gezellig zijn. Misschien ook goed te zeggen dat wij naast het hospice een vergelijkbare rol vervullen. Elke thuissituatie is natuurlijk anders, dus spelen wij telkens weer in op wat we tegenkomen. Ik doe dit uitdagende werk met veel plezier. Het is heel bijzonder om mensen nabij te kunnen zijn in zo’n intense periode van hun leven.”

 

Meer weten? Ga naar www.vcwageningen.nl




Deel blogpost

Powered by Deed‌mob Tools ·